32 yıllık meslek hayatımda danışanlarıma sorunların çözümüne yönelik umut, hedeflerine ulaşmada bir ‘fener’ olup rehberlik, psikolojik sorunlar için tedavi ve mutluluk sunarken toplamda 11 kitap yazmışım.
İnsanı anlamanın yolunun, çocukluğunu anlamak ve bilmekten geçtiği anlayışına uygun olarak mesleğe ‘anaokulunda çalışarak’ başlamış ve daha o yıllarda yetişkini iyileştirmek ve mutlu etmek için çocuklara yönelik masallar yazmayı hedeflemiştim. Hedefe ulaştım : ) ‘Düşünen Çocuk’ adı altında 7 tane çocuk masal kitabım çıktı.
Bugün sizlerle Düşünen Çocuk serisinin ana amaçlarını ve mutlu, kendine güvenli ve dayanaklı çocuk yetiştirmede masalın önemine yönelik düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.
Masal Dünyası
60’larda 70lerde doğup da Pamuk Prenses ve 7 Cüceler masalını dinlemeden büyümüş bir insana rastlamak mümkün değildir. Çocukluğumuzda adları değişik, ama ortak noktaları kötülük olan, ‘zavallı yavrucakların, kötü kalpli, hain üvey annelerden/ kurtlardan/ cadılardan çektikleri’ ni düşünerek ve bir gün bizim de başımıza aynı durumun gelebileceği endişesi ile uyuduk yataklarımızda. Erkek çocuklar arabalarla oynadı, kamyon şoförü olmak istedi ‘aracın büyüklüğüne’ hayran olarak; kızlar ‘bakacak bebek’ ler bulup, çay masaları kurdu, minik fincanlarla.
Anne Babalık – Boşanma ve Masallar
Anneliğin içgüdüsel olduğunun kabul edildiği, babanın rolünün önemsenmediği, boşanmak için ‘içki/ kumar/ aldatma’ üçgeninin arandığı ve genellikle erkekten gelen talep doğrultusunda, kadının zoraki kabul ettiği boşanma olgusu o tarihlerde, bu denli yaygın değildi. Ne üvey anne/ babanın çocuk üzerinde yaratacağı etki araştırılmıştı, ne de ‘birden fazla ebeveyni olmanın’ doğurduğu suçluluk duyguları ve çatışmalar.
Zekanın gelişiminde, ilk 6 yaşın öneminden ise, çoğunluk habersizdi. Tıpkı, ‘psikolojik sorunlar’ kavramının ya da EQ’nun (duygusal zekanın) öneminin bilinmemesi gibi…
Günümüzde, ‘psikoloji’nin önemi ve yaşamdaki başarılara etkileri bilindiğine göre, 2000’lerin çocukları neler okuyor? Anne babaları onlara neler okuyor dersiniz?
Aynı kitapları!!!
Şimdilerde; boşanmış bunca çift ve çocukları varken, en az bir o kadarı da eli kulağında bekliyorken, masallarda üvey anneler ve babalar ile onların yaptıklarından bahsetmek ne kadar doğru?
Uyusun, güzel rüyalar görsün diye okunan masallar, çocuğunuzun uykusunu kaçırıyor olmasın sakın?
‘Peki herhangi bir eserin, Dünya Klasikleri içerisinde kabul edilmesi, çocuk ruhuna iyi geleceği anlamına mı gelir?’ sizce?
Gelişim Süreci ve Masal
Zaten karanlık- yalnız kalamama gibi korkularla boğuşarak, doğal psikolojik gelişim sürecini tamamlamaya çalışan 4-7 yaş çocuğuna, ‘anne babasının ölümünü’ hatırlatıp, duygusal boşlukta bırakmanın kime ne faydası var?
Masalın, ‘masal’ yani uydurma / yalan olduğunu anlar mı çocuklar? Eee, anne babası olduğu için, ‘şanslı olduğunu’ düşünerek büyüyen çoğunluk, niye korkuyla büzülerek kalıyor o zaman karanlıkta?
Çocuk Aklı
Soyut ve somut düşüncenin gelişimi aynı anda olmaz. Bu nedenle ‘çocuk aklı’, gerçekle hayali birbirinden ayırt edemez. Dolayısıyla çocuk; dinlediklerini ve okuduklarını gerçek gibi algılar ve korkulu bir bekleyiş içerisine girer.
Düşünsenize, eve bir ‘cici anne’ geliyor ya da siz ‘cici anne’siniz. Tesadüf bu ya, siyah bir şapkanız ve hatta aynanız da var! Yoksa bütün şirinliğine rağmen, kötü yüzünü sonradan gösterecek, bir cadı mısınız siz?
Mutlu, Kendine Güvenli ve Dayanıklı Çocuklar
Tamam, boşanmak gibi bir niyetiniz yok! Kurtardınız ‘kötü kalpli üvey anne’ rolünden ve sıkıntılarından. Cinleri, cadıları, hain kurtları ne yapacaksınız? Ya değişen ‘kadın- erkek rolü’ ne uyumu, nasıl öğretecek/ model olacaksınız biricik meleğinize? Oğlunuz, oyuncak bebeğe ilgi duyuyor diye, kaygı kurtçuğu mu gezecek içinizde? Kızınızın siz eve gelince, ufacık tepsisinde pasta ikram ediyor olması, gelecekte karnını doyurmasına ve mutluluğuna, yardımcı olacak mı gerçekten?
Zekanın %60’ının ilk 6 yaşta oluştuğu bilgisi kesinleştiği; bu yaş çocukları, oyunla masalla öğrendiğine göre, zihinsel ve duygusal gelişimini ne yaparak desteklemeyi düşünüyorsunuz? Puzzle, bebek cd’leri ve bebek TV’leri yeterli mi? Dil gelişimini, analiz sentez yeteneğini, yaratıcılığını, merak etmeyi, öğrenmenin hazzını ve diğerlerini hangi yöntemle geliştirmeyi planlıyorsunuz peki?
Bu soruların doğru cevaplarını bulacağınız, çocuğunuzla zorlanmadan ve kısıtlı olan zamanınızda paylaşacağınız bir masal dünyası sunuyorum size.
Mutlu, kendine güvenli ve dayanıklı çocuklar yetiştirmek için, ülkeme ve çocuklarına duyduğum sevgi ve inançla…