Hades Yunan Mitolojisi’ne göre yer altı dünyasının tanrısıdır. Bir çeşit bekçi olan ‘ölüler diyarı’nın kapısında duran Kerberos ise üç başlı köpek. Üç başlı olmasının nedeni geçmiş, şimdi ve geleceğe işaret etmesidir.
Çok sevdiğim mitolojinin bugünkü blog yazısına gelmesinin nedeni ise, karanlık gökyüzü ve çoğunluğun üstüne basan karamsar ruh hali.
İçe Dönük ve Dışa Dönük Kişilik Yapısı ve Sosyal izolasyon
Kişilik yapısını genelde ikiye ayırırız. İçe dönük ve dışa dönük. Aralarında birçok fark olmakla ve ambitent kişilik yapısı her iki yapıya da ait özellikler barındırmakla birlikte, konumuz açısından sınırlı tutarak sadece, sosyal izolasyon ve ‘çözümlenmemiş psikolojik sorunlar’a etkileri kapsamında değinmekle yetineceğim.
İçe dönükler daha çok yalnız ya da sayısal olarak az ve derin ilişki kurdukları insanlarla etkinlik yapmaktan mutludur. Film/ dizi seyretmek, okumak, tek başına spor yapmak vb. Bir dışa dönük aynı etkinlikleri sevse bile başkalarıyla birlikte film/ dizi izlemekten devamında konuşmaktan, okumaları ya da sporu da paydaş arayarak yaşamaktan hoşlanır. Hatta bunun açlığını hisseder. Tıpkı ‘yalnız zamana’ açlık duyan içe dönükler gibi.
İçedönükler daha çok içsel değerlendirmeler ve kendine yönelik düşünmelerle doluyken; dışa dönükler daha çok dış dünyaya ve o dünya ile ilişkilerine yönelik (daha az derin) düşünürler. Dolayısıyla sosyal izolasyonun tartışmasız şart olduğu şu günlerde, yalnızlık duygusu ve düşünmeler içe dönükleri ve dışa dönükleri farklı oranda da olsa mutlak bir biçimde etkilemektedir.
Biten 2020’ye sosyal izolasyonun etkilerine bilimsel açıdan bakmadan olmaz. Çünkü sosyal izolasyonun yarattığı ve yaratacağı sorunlara bir de (bilinçaltında ya da belli seviyede bilinç düzeyinde) psikolojik sorunlar ekliyse tablo daha da karmaşıklaşacak, karamsar ruh daha da ağırlaşacaktır.
Haydi gelin tüm bunları Kerberos’la bağlayalım.
Kerberos ve Psikolojik Sorunlar
Sadece yer altısı dünyasının değil her türlü kapının hatta eşiğin sembolü haline gelen Kerberos’un ne işi var psikolojide derseniz, çok Jülide’ce ama aynı zamanda psikologca bir açıklamaya buyurunuz efendim:
Kerberos, sadece yeni ölmüşleri Hades’in diyarına alır. Ölü ruhları dışarı bırakmaz ve canlıları içeriye sokmaz.
‘An’ sadece bugün de tam da şu anda yapılan ya da hissedilenlerden oluşmaz. Geçmişin getirdikleri ve geleceğe bakış ya da hissedişle de bağlantılıdır. Bir insanın ‘gerçekten’ ve de ‘psikolojik sorunlardan’ uzak olarak kendisini ‘an’da iyi hissedebilmesi için; geçmişteki sorunları çözmüş, geleceğe güven ve umutla bakması gerekir.
Birey ister dışa ister içe dönük olsun ister evde yalnız ister ailesiyle beraber yaşasın, işe gidiyor yahut evde çalışıyor olsun, yaşadığımız günlerde sosyal izolasyonun etkilerinden uzak kalmayı başaramaz. Hele bir de geçmişinde yahut geleceği algılamasında sorun varsa, ‘an’ Kerberos’a döner. Kerberos’un vahşi, yırtıcı haykırışları karartır ‘an’ı. İnsan ne geçmişi çözebilir ne geleceğe umut ve güvenle bakabilir ne de ‘an’ın tadına varabilir. Psikoterapi, tam da bu noktada sahneye çıkar.
Orpheus’un Liri, Psyhe’nin Keki ve Psikoterapi
Efsanelere göre kuyruğu bir yılan ve sırtında sayısız yılan başı olan Kerberos, çok az sayıda bekçilik görevinde başarısızlığa uğramıştır. Orpheus’un çaldığı lir ve Psyhe’nin kekiyle uyuya kalmıştır ısırıklarıyla zehirleyen kapıdan hiç kimseyi bırakmayan Kerberos.
İçe atılanlar ya da atılıp farkında olunmayanlar, olunup da çözülmez sanılarak bastırılmaya çalışanlara karşı Orpheus’un liri gibidir psikoterapi. Soruna/ konuya ilişkin bilimsel bilgiler lirden çıkan büyülü notalara dönüşür. Ve umutsuzluk Psyhe’nin büyülü kekiyle uykuya daldığından acısa bile insanın içi, farkındalık gelişir adım adım. Kerberos’un etkisiz hale gelmesi gibi geçmiş sorunlar, kendine güvensizlik, karamsarlık ve acılarla dolu yer altısı dünyasının kapısı açılır ve gelecek bir ışık olarak belirir önce insanın gözünde. Sonra gönlüne umut düşer. Bilince güç ve güven. Karanlıklar diyarından çıkan özgür bilinç ve kendine güvenen ruh, umutla ‘an’ı gülümseyerek yaşamaya başlar.
İşte bu yüzden sorunun adı ne olursa olsun ya da siz kim olursanız olun her zaman bir çözüm olduğunu bilin. Ve Kerberos’u alt edip hayatının tadına varabilmek için karar verin. İlerleyin.